DE BROHOLMER
Informatie voor nieuwe Broholmereigenaren

Gefeliciteerd met je nieuwe Broholmerpup! Er zijn een aantal zaken die handig zijn om te weten:


  • Overschrijven van de stamboom (bij import uit het buitenland)

Als je een Broholmerpup uit het buitenland geimporteerd hebt, is het handig om de stamboom over te schrijven naar de Nederlandse Raad van Beheer. Om in de toekomst officiele heup- en elleboogfoto's te kunnen laten maken en beoordelen, moet je Broholmer ingeschreven staan in het NHSB-register van de Raad van Beheer. Om de stamboom te laten overschrijven, dien je deze (aangetekend) op te sturen naar de RvB samen met het export-pedigree wat je van de fokker hebt gekregen. Op de site van de Raad van Beheer staat precies omschreven wat je moet doen. Klik hier voor meer info.


  • Laten maken van officiele rontgenfoto's

Voor het laten maken van officiele rontgenfoto's van de heupen en ellebogen, kun je bij bijna alle grote dierenklinieken terecht. Vraag aan je dierenarts of zij officiele rontgenfoto's kunnen maken volgens de standaarden van de Raad van Beheer. Je kunt ook de Raad van Beheer een email sturen met de vraag welke dierenklinieken bij jouw in de buurt officiele HD en ED foto's maken (info@raadvanbeheer.nl)

Van de heupen wordt 1 foto gemaakt van de ellebogen zijn 2 foto's per elleboog nodig. Van sommige rassen worden 4 foto's gemaakt per elleboog, dit is voor de Broholmer niet nodig. De foto's kunnen gemaakt worden vanaf de dag dat de hond 18 maanden oud is.

Als je deze foto's laat maken, moet je de stamboom en het eigendomsbewijs (van de Raad van Beheer) van de hond bij je hebben. De foto's worden door de dierenarts opgestuurd naar afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn (GGW) van de Raad van Beheer. De afdeling GGW beoordeeld de foto's, hier zijn kosten aan verbonden. Via de Raad van Beheer krijg je een acceptgiro, als deze betaald is, worden de foto's beoordeeld. Voor de tarieven van deze beoordeling, klik hier.


  • Aanmelden gedragstest.

Als jouw hond de leeftijd heeft om mee te doen aan de gedragstest kun je je hond daarvoor opgeven. De test wordt afgenomen in Duitsland of Denemarken. In sommige gevallen krijg je ook vanuit Nederland, Duitsland of Denemarken een oproep om mee te doen aan deze testen. Als een Broholmer ongeveer een jaar oud is, kan deze mee doen aan de gedragstest. Bij voorkeur wordt deze gedragstest afgenomen voordat de hond 2 jaar oud is.

Voor de exterieurkeuring is het beter dat de hond wat ouder is, 2-3 jaar. De hond is dan helemaal uitgegroeid en optimaal te beoordelen.

Heeft jouw hond de leeftijd voor de gedragstest en wil je graag deelnemen, kijk dan op de website van de Deense of Duitse Broholmervereniging (zie 'links'). Op deze sites is te zien wanneer de testen worden afgenomen en hoe je je Broholmer hiervoor kunt aanmelden.